Nytårsangst

Fyrværkeri kan omkring nytår være en overvældende oplevelse. Flot, spændende og fascinerende for de fleste mennesker, men for en stor del af vores hunde og katte er oplevelsen skræmmende

Hvis det udelukkende er nytårsaften din hund eller kat er nervøs og bange, er det forholdsvis let at hjælpe den, men fordi fyrværkeritraditionen har ændret sig, så den mange steder starter i december og forsætter et stykke ind i januar, har mange af dyrene symtomer både før og efter nytårsaften.

Angst for fyrværkeri, som ikke behandles, er til stor gene for dyret og vil ofte forværres. Desunden er der risiko for, at dyret også udvikler angst for andre ting/indtryk.

Gode råd til hunde- og katteejere ved nytårsangst

  • Opsøg dyreklinikken i god tid for rådgivning og angstdæmpende behandling.
  • Sørg for at lufte hunden inden fyrværkeriet stater. Husk at lufte hunden i line, så den ikke har mulighed for at stikke af, hvis den bliver forskrækket. Have kattebakke til katten indendørs.
  • Træk gardinerne for og rul persienner ned, når det begynder og blive mørkt. Tænd godt med lys indenfor, så lysglimt fra fyrværkeriet sløres.
  • Sæt let rytmisk musik i musikanlægget for at sløre lydene udefra. Helst musik som hunden/katten er vant til fra rolige stunder.
  • Tilbyd hunden/katten et roligt sted midt i hjemmet væk fra vinduer og døre. Hvis hunden/katten i tiden op til fyrværkeriet har haft gode oplevelser på dette sted ( ro, tyggeben, legetøj og ligende), vil det være en hjælp i stressende situationer. Hunden/katten skal generel taltid have "helle" på dette sted og altså ikke håndteres (børstes/soigneres/krammes), når den søger derhen.
  • Ved at tilbyde en bunke forskellige tæpper på dette sted, har hunden noget at grave og gemme sig i, og det kan hjælpe på dens stressniveau at have mulighed for selv at handle. Tilbyd katten en hule, hvor den kan føle sig tryk.
  • Fordel lidt godbidder og tyggeben ved hundes/kattens "gemmested", når fyrværkeriet starter, men bliv ikke skuffet, hvis hunden/katten ikke viser interesse for lækkerierne. Hunden/katten skal ikke lokkees eller presses til at vise interesse for maden eller at spise.
  • Ignorer selv fyrværkeriet og hundens eventuelle reaktioner på det.
  • Det er vigtig selv at være upåvirket af fyrværkeriet, da det signalerer til hunden, at situationen er ufarlig.
  • Man bør tænke på at atypisk opførsel, som for eksempel udklædning med parykker, sjove skæg, skralder, truthorn med mere kan gøre hundens/kattens angst værre.

 

 

subpage-dummy