Overvægt hos kæledyr


Overvægt hos vores kæledyr er et stigende problem og i dag er 25% af alle katte og hunde overvægtige.

Det er ligeså usundt at være overvægtig når man er hund og kat, som når man er menneske. De ekstra kilo er ikke helt harmløse, og risikoen for følgesygdomme er høj. Overvægtige dyr er i øget risiko for at få dårlig pels- og hudkvalitet, problemer med hjerte og luftveje, problemer med knogler og led, dårligere immunforsvar og sukkersyge. Det er dokumenteret, at overvægtige kæledyr lever kortere tid end hunde med normal kropsvægt.

Årsagen til vægtforøgelsen

er som regel for meget foder, især kombineret med manglende motion. Ældre hunde og katte er som regel mindre aktive og har brug for færre kalorier. Visse racer er mere prædisponeret for overvægt. En kastration eller sterilisation af dyret kan ændre dets stofskifte, så det derved får en større tendens til at tage på i vægt. Ingen af disse eksempler behøver at udvikle sig til overvægt, men kan alle reguleres med det rette foder og den rette fodermængde. I sjældne tilfælde skyldes vægtforøgelsen en medicinsk lidelse, som kan være behandlingskrævende.

Det er ikke altid ligetil at få sit kæledyr til at tabe sig. Det er derfor vigtigt, at hele familien går ind for projektet, og at alle forstår hvorfor hunden eller katten ikke skal have mere end den aftalte mængde. Et lille stykke ost svarer for eksempel til cirka 10% af det daglige energibehov for en hund på 10kg..!

For en hund på 10kg svarer følgende godbidder til det efterfølgende hos mennesker:

2 skiver spegepølse = 1½ burger

1 kiks = 1 chokoladebar

For en kat på 5kg svarer følgende godbidder til det efterfølgende hos mennesker:

1 glas mælk 6½ store muffins

1 skive spegepølse 3½ burgere

Løsningen til at opnå en sund vægt

på er en god kombination af ændret kost og øget motion/leg. Det er vigtigt, at hundens eller kattens foder er tilpasset dyret både i sammensætningen og mængden. De ældre dyr tildeles et seniorfoder, de yngre neutraliserede dyr tildeles et foder afpasset til dem og for de dyr som allerede er enten lettere eller svært overvægtige er det nødvendigt at skifte til et slankefoder i en periode til idealvægten atter nås, hvorefter man så fortsætter på et foder som er velegnet til den pågældne hund eller kat.

Det er ikke en god løsning at slanke hunden eller katten på dens sædvanlige foder, altså ved at reducere mængden, for det kan medføre et underskud af vigtige næringsstoffer og den mindre mængde medfører at dyret er sultent. Slankediæter har færre kalorier, bevarer muskelmassen og har et højt fiberindhold som sikrer optimal mæthedsfølelse.

Er du i tvivl om dit dyr er overvægtigt eller om det får det rette foder eller den rette mængde, så er du meget velkommen til at komme ned på klinikken og få en snak med os og nogle gode råd! Vores vægt står i venteværelset og den er du altid velkommen til at komme forbi og benytte!

subpage-dummy