Tandpleje

Tandsten opstår ved at de bakterier, som naturligt findes i mundhulen, går i forbindelse med spyt og madrester, så der dannes en belægning på tandens overflade. Hvis denne belægning (kaldet plak) ikke fjernes, binder det kalk fra spyttet og danner tandsten, et hårdt, brunt lag på tandens overflade.

Plak kan fjernes ved daglig tandbørstning, men tandsten forsvinder ikke ved tandbørstning eller ved at tygge på kødben, men kræver som regel en tandrensning.

Bakterievæksten resulterer i betændt tandkød, dvs. tandkødet bliver rødt, hævet og kan gøre ondt. Med tiden vil bakterierne angribe tandens støttevæv og knoglen som tanden er fæstnet i. Tænderne kan blive løse og risikoen for tandbylder er stor. Bakterierne kan også medføre sekundære infektioner i andre organer i kroppen, hvis de kommer over i blodbanen.

Man skal være opmærksom på følgende:

Dyret får dårlig ånde, fordi mængden af bakterier øges og disse nedbryder proteinerne i føden, så der frigives flere svovlholdige forbindelser, som lugter og dermed giver dårlig ånde.

Dyret kan få besvær med at spise og kan begynde at savle.

Sådan plejes tænderne:

  • Daglig tandbørstning: Det mest effektive! (Kom forbi klinikken og få råd og vejledning).
  • Tandstensforebyggende foder:​ Supplement til tandbørstningen eller et alternativ, da det pga. form og konsistens har en slibende effekt på tænderne under tygning og samtidig hindrer kalk i at danne tandsten.

  • Tyggebarer/dental sticks: Når hunden tygger på tyggebarerne renses tændernes overflade mekanisk. For at opnå fuld effekt kræver det, at hunden tygger godt i minimum 2 minutter.
  • Tandrensning og tandeftersyn: Under narkose fjernes den på lejrede tandsten med ultralydsrenser og der kontrolleres for løse tænder, blottede tandhalse mm. Har din hund allerede tandsten, kan det være en god idé at fjerne tandstenen først og derefter vedligeholde mundhygiejnen med de ovennævnte forslag.

Følg Assens Dyreklinik
​på Facebook

Følg os og få større indblik i klinikkens hverdag, deltag i konkurrencer og meget mere.

   

​Information

ASSENS DYREKLINIK V/METTE MORTENSEN

CVR: 86921812

Kontakt

Ved tidsbestilling bedes der ringes på nedenstående telefon nummer. Uden for normal åbningstid viderestilles telefonen til vagthavende dyrlæge, så der altid er hjælp at hente.

Tlf.: 64 71 33 33

E-mail: kontakt@assensdyreklinik.dk

Vagthenvisning​

Tilmeld dig vores nyhedsbre​v

For nyheder, tilbud og meget mere.

Adresse​

Torø Huse Vej 10

5610 Assens​

Åbningstider

Hverdage:       Kl. 08.00 - 17.00

Aften/weekender:    Ring til 64 71 33 33 og du vil blive                                       viderestillet til vagthavende dyrlæge