Sterilisation af tævehunden
Hvad er sterilisation?
Sterilisation en operation, hvor æggestokkene fjernes. Det betyder, at den ikke kommer i løbetid.
Fordele:
Sterilisation forhindrer visse alvorlige sygdommen som f.eks. kræft i æggestokkene og livmoderbetændelse. Især sidstnævnte rammer mange ældre tæver.
Alle tæver har ca. 26% risiko for at udvikle kræft i mælkekirtlerne i løbet af deres levetid. Denne risiko nedsættes til under 1%, hvis tæven steriliseres inden 1. løbetid og til 8%, hvis tæven steriliseres inden 2. løbetid. Kræft i mælkekirtlerne er den mest almindelige kræftform hos tæver og 50-60% af dem er ondartede.
Tæven skal ikke gennemgå løbetider, hvor de risikerer uønskede parringer.
Tæven bliver ikke falsk gravid, som er en tilstand et par måneder efter løbetid, hvor tæven tror, den skal have hvalpe. Den kan blive urolig og rastløs, have nedsat appetit, bygge rede og/eller få mælk i mælkekirtlerne. Denne adfærdsændring kan være til stor gene for både hund og ejer.
Tæven skal ikke forvises til bryggers i forbindelse med løbetiden eller gå med løbetidsbind.
Ulemper ved sterilisation:
Steriliserede hunde har et lettere nedsat stofskifte og skal derfor have mindre at spise. Vi anbefaler et foder med færre kalorier og øget fiberindhold.
Tæver med lang og krøllet pels kan få pelsforandringer i form af mere kruset pels.
Steriliserede tæver har en let forøget risiko for at udvikle inkontinens, hvilket betyder, at de ikke kan holde på urinen, når de sover eller rejser sig op. Dette problem kan afhjælpes med medicin.
Tæver steriliseret inden første løbetid har en større risiko for skedekatar, hvilket de dog vokser fra.
Tæver steriliseret inden de er udvokset udvikler ofte længere rørknogler dvs de bliver højere.
Din hund skal gennemgå en operation under fuld bedøvelse. En sund og rask hund tåler langt bedre en operation sammenlignet med en ældre hund, der har livmoderbetændelse eller udviklet kræft i mælkekirtlerne. Hunden bliver bedøvet og smertedækket, så den ikke oplever væsentlig ubehag i forbindelse med en operation.
Steriliserede tæver af gigantracer har en meget lille forøget risiko for at udvikle knoglekræft.
Hvornår skal min hund steriliseres?
Opvejes fordele og ulemper ved en sterilisation af tæven, så er det mest hensigtsmæssigt at få den steriliseret mellem første og anden løbetid.
Hvordan foregår operationen?
Hunden indlægges fastende om morgenen og kommer hjem samme eftermiddag. Hunden bedøves inden operationen og smertedækkes før, under og efter indgrebet. Æggestokkene fjernes ved et snit i bugvæggen. Der skal gå 10-12 dage, inden stingene kan fjernes og før der kan motioneres på normal vis. I den mellemliggende periode skal hunden have krave eller bodystocking på og luftes i snor.