Allergi

Allergisk eksem hos hund og kat.

Hvad er allergi?

Allergi er en overreaktion fra immunsystemet på substanser (allergener), som normalt er ganske harmløse.

Allergi opdeles i atopisk dermatitis (atopia = mærkelig, dermatitis = hudbetændelse), fødemiddelreaktion (tidligere fødemiddelallergi) og loppeallergi. Atopisk dermatitis er allergi overfor allergener i omgivelserne (f.eks. husstøvmider, lagermider, skimmelsvamp og pollen). Fødemiddelreaktion er allergi overfor proteiner i foderet og loppeallergi er allergi overfor loppespyt. 

Hvilke symptomer har en allergisk hund/kat?

Kløe, kløe og kløe! Kløen starter oftest i ørerne, på poterne, i armhulerne og i lyskeregionen, men udbredelsen kan variere meget fra dyr til dyr. Nogle hunde har f.eks. kun kløeproblemer i ørerne, mens kattene ofte har kløe hen over ryggen og ned af lårene. I tilfælde med loppeallergi ses ofte kløe på lænden.

Med tiden kan der komme slid af pelsen, kradsesår og behandlingskrævende hudbetændelse. En hudbetændelse forværrer ofte kløen og en "ond cirkel" er opstået.

Ved fødemiddelreaktion ses også af og til tynd afføring og luft i maven.

Hvordan stilles diagnosen allergi?

Kløe kan skyldes andre faktorer som lopper, øremider, pelsmider, skabmider, hårsækmider, hudinfektion samt stofskiftelidelser. Derfor skal disse faktorer først udelukkes, inden diagnosen allergi kan stilles.

Fødemiddelreaktion kan testes ved at anvende et allergifoder. Allergifoder indeholder proteiner der er spaltet til mindre dele, som ikke er genkendelige for immunforsvaret og derfor ikke er allergifremkaldende. Foderet skal anvendes i 10-12 uger, før effekten kan vurderes. Det er vigtigt i denne periode, at dyret ikke får andet end allergifoderet, da selv små mængder af protein (f.eks. en lille klat leverpostej) kan give en allergisk reaktion.

Diagnosen atopisk dermatitis stilles ved at udelukke andre faktorer, der kan give kløe. Ved hjælp af en blodprøve kan man undersøge, hvilke allergener hunden/katten er allergiske overfor.

Hunde og katte med allergi kan være allergiske overfor flere allergener på en gang. Ca. 35 % af hundene med atopisk dermatitis kan samtidig have fødemiddelreaktion.

Behandling af allergi.

Allergi er en kronisk diagnose og det er noget, dyret skal leve med hele livet.

Der er mange måder at gribe allergien an på. Målet er at begrænse kløen. Dette gøres ved at optimere hudens funktion, så huden fremstår så stærk som muligt og samtidig begrænse selve den allergiske reaktion.

Optimering af hudens funktion:
 • Behandling med omega 3 og omega 6 fedtsyrer enten som et kosttilskud eller via et godt hud- eller allergifoder. Fedtsyrerne reducerer ofte kløen og styrker hudens forsvarsmekanisme.
 • Vask med medicinsk shampoo kan ofte afhjælpe hudinfektioner. Derudover kan kløen begrænses ved, at allergener på hudoverfladen vaskes væk.
 • Creme givet som pour on dvs. pipetter som trykkes ned på huden og som fordeler sig efterfølgende. Cremen styrker hudens forsvarsmekanisme.
 • Forebyggende loppebehandling.
 • Forebyggende ørerens.

Allergifoder:
 • Hvis dyret har fødemiddelreaktion, kan man med fodring med allergifoder helt undgå den allergiske reaktion, som giver hudkløen. Hvis dyret har både atopisk dermatitis og fødemiddelreaktion kan kløesymptomerne ofte mildnes ved fodring med allergifoder.
 • Dyr med atopisk dermatitis kan også have rigtig god gavn af et hudbarriere-styrkende foder.
Medicinsk behandling:
 • Hyposensibilisering: Ved hyposensibilisering udsættes dyret for små mængder af en eller flere af de allergener, den i en blodprøve, er testet positiv for. Allergenerne kan gives i form af injektioner eller som medicin, der gives under tungen. Dyrets immunforsvar "vænnes" gradvist til allergenerne og der ses ophør eller reducering af kløen hos 60-80 % af dyrene. Hyposensibilisering er en livslang behandling.
 • Behandling med binyrebarkhormon: Binyrebarkhormon hæmmer immunforsvarets overreaktion og dermed kløen. Det er billigt og effektivt! Desværre giver behandling med binyrebarkhormon på længere sigt ofte bivirkninger i form af f.eks. sukkersyge, kalk i huden og stofskiftelidelsen Cushing.
 • Behandling med ciclosporin: Ciclosporing hæmmer, ligesom binyrebarkhormon, immunforsvarets overreaktion og dermed kløen. Det er meget effektivt og stort set uden bivirkninger. Ulempen ved ciclosporing er, at det er et forholdsvist dyrt produkt.
 • Behandling med Oclacitinib og Lokivetmap: Disse nye former for behandlinger stiler direkte mod at blokere de mekanismer der forårsager kløen.

​Behandling af en allergihund er meget individuel og afhænger af flere faktorer. Ofte kan mængden af medicin reduceres, hvis dyret samtidig behandles med shampoovask, allergifoder mm.​

Følg Assens Dyreklinik
​på Facebook

Følg os og få større indblik i klinikkens hverdag, deltag i konkurrencer og meget mere.

   

​Information

ASSENS DYREKLINIK V/METTE MORTENSEN

CVR: 86921812

Kontakt

Ved tidsbestilling bedes der ringes på nedenstående telefon nummer. Uden for normal åbningstid viderestilles telefonen til vagthavende dyrlæge, så der altid er hjælp at hente.

Tlf.: 64 71 33 33

E-mail: kontakt@assensdyreklinik.dk

Vagthenvisning​

Tilmeld dig vores nyhedsbre​v

For nyheder, tilbud og meget mere.

Adresse​

Torø Huse Vej 10

5610 Assens​

Åbningstider

Hverdage:       Kl. 08.00 - 17.00

Aften/weekender:    Ring til 64 71 33 33 og du vil blive                                       viderestillet til vagthavende dyrlæge