Allergi

Assens Dyreklinik

​Allergisk eksem hos hund og kat.

Hvad er allergi?

Allergi er en overreaktion fra immunsystemet på substanser (allergener), som normalt er ganske harmløse.

Allergi opdeles i atopisk dermatitis (atopia = mærkelig, dermatitis = hudbetændelse), fødemiddelreaktion (tidligere fødemiddelallergi) og loppeallergi. Atopisk dermatitis er allergi overfor allergener i omgivelserne (f.eks. husstøvmider, lagermider, skimmelsvamp og pollen). Fødemiddelreaktion er allergi overfor proteiner i foderet og loppeallergi er allergi overfor loppespyt.

Hvilke symptomer har en allergisk hund/kat?

Kløe, kløe og kløe! Kløen starter oftest i ørerne, på poterne, i armhulerne og i lyskeregionen, men udbredelsen kan variere meget fra dyr til dyr. Nogle hunde har f.eks. kun kløeproblemer i ørerne, mens kattene ofte har kløe hen over ryggen og ned af lårene. I tilfælde med loppeallergi ses ofte kløe på lænden.

Med tiden kan der komme slid af pelsen, kradsesår og behandlingskrævende hudbetændelse. En hudbetændelse forværrer ofte kløen og en "ond cirkel" er opstået.

Ved fødemiddelreaktion ses også af og til tynd afføring og luft i maven.

Hvordan stilles diagnosen allergi?

Kløe kan skyldes andre faktorer som lopper, øremider, pelsmider, skabmider, hårsækmider, hudinfektion samt stofskiftelidelser. Derfor skal disse faktorer først udelukkes, inden diagnosen allergi kan stilles.

Fødemiddelreaktion kan testes ved at anvende et allergifoder. Allergifoder indeholder proteiner der er spaltet til mindre dele, som ikke er genkendelige for immunforsvaret og derfor ikke er allergifremkaldende. Foderet skal anvendes i 10-12 uger, før effekten kan vurderes. Det er vigtigt i denne periode, at dyret ikke får andet end allergifoderet, da selv små mængder af protein (f.eks. en lille klat leverpostej) kan give en allergisk reaktion.

Diagnosen atopisk dermatitis stilles ved at udelukke andre faktorer, der kan give kløe. Ved hjælp af en blodprøve kan man undersøge, hvilke allergener hunden/katten er allergiske overfor.

Hunde og katte med allergi kan være allergiske overfor flere allergener på en gang. Ca. 35 % af hundene med atopisk dermatitis kan samtidig have fødemiddelreaktion.

Behandling af allergi.

Allergi er en kronisk diagnose og det er noget, dyret skal leve med hele livet.

Der er mange måder at gribe allergien an på. Målet er at begrænse kløen. Dette gøres ved at optimere hudens funktion, så huden fremstår så stærk som muligt og samtidig begrænse selve den allergiske reaktion.

Optimering af hudens funktion:

pote Behandling med omega 3 og omega 6 fedtsyrer enten som et kosttilskud eller via et godt hud- eller allergifoder. Fedtsyrerne reducerer ofte kløen og styrker hudens forsvarsmekanisme.

pote Vask med medicinsk shampoo kan ofte afhjælpe hudinfektioner. Derudover kan kløen begrænses ved, at allergener på hudoverfladen vaskes væk.

pote Creme givet som pour on dvs. pipetter som trykkes ned på huden og som fordeler sig efterfølgende. Cremen styrker hudens forsvarsmekanisme.

pote Forebyggende loppebehandling.

pote Forebyggende ørerens.

Allergifoder:

pote Hvis dyret har fødemiddelreaktion, kan man med fodring med allergifoder helt undgå den allergiske reaktion, som giver hudkløen. Hvis dyret har både atopisk dermatitis og fødemiddelreaktion kan kløesymptomerne ofte mildnes ved fodring med allergifoder.

pote Dyr med atopisk dermatitis kan også have rigtig god gavn af et hudbarriere-styrkende foder.

Medicinsk behandling:

pote Hyposensibilisering: Ved hyposensibilisering udsættes dyret for små mængder af en eller flere af de allergener, den i en blodprøve, er testet positiv for. Allergenerne kan gives i form af injektioner eller som medicin, der gives under tungen. Dyrets immunforsvar "vænnes" gradvist til allergenerne og der ses ophør eller reducering af kløen hos 60-80 % af dyrene. Hyposensibilisering er en livslang behandling.

pote Behandling med binyrebarkhormon: Binyrebarkhormon hæmmer immunforsvarets overreaktion og dermed kløen. Det er billigt og effektivt! Desværre giver behandling med binyrebarkhormon på længere sigt ofte bivirkninger i form af f.eks. sukkersyge, kalk i huden og stofskiftelidelsen Cushing.

pote Behandling med ciclosporin: Ciclosporing hæmmer, ligesom binyrebarkhormon, immunforsvarets overreaktion og dermed kløen. Det er meget effektivt og stort set uden bivirkninger. Ulempen ved ciclosporing er, at det er et forholdsvist dyrt produkt.

pote Behandling med Oclacitinib og Lokivetmap: Disse nye former for behandlinger stiler direkte mod at blokere de mekanismer der forårsager kløen.

​Behandling af en allergihund er meget individuel og afhænger af flere faktorer. Ofte kan mængden af medicin reduceres, hvis dyret samtidig behandles med shampoovask, allergifoder mm.​

Det siger kunderne om klinikken

​Læs vores anmeldelser her eller på Facebook!

​​★★★★​★

"Var for første gang afsted med vores nye hvalp chubby, dejlig interesse for vores hund og god behandling. Han følte sig tryg og sikker og gik der fra med en skøn fornemmelse i maven. Stedet og personalet kan varmt anbefales"

Ida Bergh Christiansen

​​★★★★★

"Super oplevelse min lille chilla hund fik pludselig hoste/opkastnings symptomer fandt jer på nettet (da jeg arbejder her op Fyn) hun havde fået et ca 15 cm langt græsstrå i næsen der gik ned i halsen som hun ikke ku få op i klarede det"

Henning Idel

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

ASSENS DYREKLINIK V/METTE MORTENSEN

Torø Huse Vej 10, 5610 Assens

Klik her for rutevejledning

CVR: 86921812

Kontaktoplysninger

Telefon: 64 71 33 33

E-mail: kontakt@assensdyreklinik.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.30

Lørdag og søndag: lukket

Du også velkommen til at sende en mail